Storypodden

I Storypodden diskuterar manusförfattarna och pedagogerna Olof Tiderman och Rickard Eklund berättelser och berättande från hela världen - film, litteratur, dramatik, tv, radio, tidningar, spel, politik, vardagshändelser, historia, populärkultur, digitala medier, myter och legender.

Frågan hur berättelser är uppbyggda är alltid central i denna podd och mycket kretsar kring genrer, manus, skrivande, dramaturgi, karaktärer, teman, gestaltningar, författarskap, berättartekniker och fiktiva världar. Samtalen rör sig från högt till lågt och tillbaka - populärt, akademiskt, humoristiskt, nördigt och förhoppningsvis underhållande!  

Det finns många svenska podcasts som tar sig an film, litteratur, skrivande eller historia, men ingen som tar ett gemensamt tag om alla olika medium och genrer inom berättande och sätter fokus på det mest centrala - berättelsen!

Vi har inga tankar om att på något vis vara heltäckande, helt objektiva eller fullständigt vetenskapliga i våra diskussioner. Storypodden ska helt enkelt ses som ett samtal mellan två vänner om det de älskar och intresserar sig mest för: berättelser. Sålunda innehåller avsnitten våra egna upplevelser av berättelserna och speglar våra egna uppfattningar. Vi ser även avsnittens innehåll som relativt tidlöst och oftast obundet någon form av samtidsaktualitet. Därav kan de lyssnas på närsomhelst och dess ämnen och teman blir på sitt sätt alltid aktuella.

Sägas ska också, att även om vi försöker sträcka oss ut över världen och vara så globala som möjligt, så har vi våra grunder i västerländsk kultur och i västerländska berättartraditioner. 

Berättelser finns överallt omkring oss och påverkar oss såväl medvetet som omedvetet varje dag. Berättelser ger oss underhållning, kunskap, information, möjlighet att diskutera, fundera, debattera, analysera skeenden, vår tillvaro och oss själva. Berättelser ger oss perspektiv och förhoppningsvis en förståelse för andra. De kan också lära oss vad som är rätt och fel. De kan ge oss identitet, kultur, religion, språk och förmåga att uttrycka oss. Ibland får berättelser oss att utmana oss själva och tack vare det kan vi kanske också utvecklas. Berättelser kan vara så mycket, de kan få oss att skratta, att leva och inte minst att älska. 

Har du tankar om avsnitten och deras innehåll är du varmt välkommen att höra av dig via mejl till oss, eller ännu hellre göra ett inlägg på våra Facebook- och Instagramsidor. Vi önskar interaktiva samtal med våra lyssnare och vill gärna hålla Storypodden levande. 

Är du själv en skrivande och berättande person eller sysslar med undervisning och lärande kan avsnitten förhoppningsvis fungera väl som inspiration och ge råd och tips.  Har du tankar kring detta eller behöver tips  - hör av dig!

#berättelser #berättande #historier #film #bio #litteratur #böcker #tv #tv-serier #dramatik #teater #skriva #skrivande #manus #tidning #radio #media #spel #politik #press #historia #myter #legender #litteraturhistoria #filmhistoria #drama #spänning #krim #fantasy #science fiction #nördkunskap #streaming #digitala medier #podd #podcast


Olof Tiderman

... arbetar vanligtvis som museipedagog vid museum och använder sig kontinuerligt av pedagogiska och berättarmässiga grepp som storytelling, visningar, utställningar, berättarspår, filmer och digitala medier. Han inriktar sig mycket på skolans värld och har varit idéutvecklare och redaktör för digitala projekt som innefattar kortfilmer och lärmaterial om världens historia.

Olof är utbildad inom discipliner som Historia, Filmvetenskap, Litteraturvetenskap och Konstvetenskap. Han har tidigare arbetat som journalist och har erfarenhet från en lång rad utbildningar med fokus på dramaturgi, skönlitterär gestaltning, kreativt skrivande och manusskrivande för film och tv.

Olof har många järn i elden och har gett sig i kast med manusarbete inom allt från kortfilm till långfilm, från tv-serier till romaner. Han älskar att skapa narrativ och fiktiva världar, tycker struktur är extremt viktigt och anser att författare överlag bör fokusera mer på att hela tiden göda den dramatiska frågan - hur ska det gå?

Rickard Eklund

... har arbetat med texter i många genrer och format för flera olika bokförlag, organisationer, tidningar, företag, filmproduktionsbolag och regissörer. Han har jobbat som copywriter, journalist, manusförfattare, content writer, korrekturläsare, redaktör, skrivarlärare, samt spökskrivare.

Rickard har länge skrivit skönlitterärt inom flera genrer. Han har skrivit film- och tv-manus, noveller, diktsamlingar och låttexter (både på svenska och engelska, samt samarbetat med musiker), men att skriva romaner slår allt, tycker han.

Som roligast har han när han får använda sin livliga fantasi, bygga fiktiva världar, hitta på egna ord och förlora sig i skapandets flow, då tiden inte längre existerar.

Rickard är utbildad socialantropolog och skrivarlärare – och även snickare. Han har gått en allt annat än rak väg genom livet, rest väldigt mycket och bott utomlands i perioder, bland annat i Spanien och Indien.

Han har gått två skrivarlinjer vid Sundbybergs folkhögskola, samt Manusförfattarutbildningen vid Broby Grafiska.

Att podda ser han som en naturlig och rolig förlängning av sitt favoritämne: berättelser.