Avsnitt

Du missar väl inga avsnitt av Storypodden? Här finner du länkar, trailers och mer information.
För lista över alla de verk som diskuteras i varje avsnitt - se Källor.

Hämnd, kärlek och meningen med livet -
hur teman gestaltas i film, tv och litteratur

Hämnd, kärlek eller meningen med livet? Vad handlar egentligen de där fantastiska berättelserna om? Hur kan och bör berättelsernas tema gestaltas? Olof och Rickard diskuterar bland annat Tärningsspelaren, Döda poeters sällskap och mannen som färdas likt en virvlande fjäder genom den amerikanska historien. Vilka frågor och budskap tar dessa verk upp? Följ med på en tematik kring ståndpunkter, premisser, motiv och stora ideal!

Lyssna på:

Hämnd, kärlek och meningen med livet - hur teman gestaltas inom film, tv och litteratur (podbean.com)

Se även artikeln 31
. "Invasion från yttre rymden" - Storybloggen

Mästerlig dialog

Dialogens mästare - vilka är de? Minns du när du senast tittat på en film eller läst en bok där replikerna stack ut lite extra och fick dig att skratta eller förfäras, och gav dig en ännu starkare drivkraft att vilja veta hur det ska gå? I Storypoddens nya avsnitt diskuterar Olof och Rickard exempel på mästerlig dialog och hur dialog bör formas och användas. Undertext, språk, konflikt och smärtpunkter är begrepp som behandlas och Samuel Beckett, Quentin Tarantino, George R. R. Martin och Lena Andersson är några av berättarna vars verk studeras. Lyssna in på ett snack om kamp, makt, deklamering och språklig briljans!  

Lyssna på:

Mästerlig dialog (podbean.com)

Se även artiklarna 30. "Facebookgrundaren kläs av"  och 28. "Slantsingling på liv och död" - Storybloggen

Vilka är dialogens mästare?

Vad är dialog egentligen och vilka olika former finns det? Vilka exempel finns det på mästerlig dialog?

Seriemördare, monster och gangsterbossar -
hur skapas spänning inom film, tv och litteratur

Mystiska ledtrådar som för detektiverna allt djupare in i mörkret? En maktkamp mellan rivaliserade gäng? Eller ett fruktansvärt monster som jagar dig, som hämtat ur din värsta mardröm? Storypodden diskuterar hur spänning skapas inom film, tv och litteratur. Vad behövs för att du som tittare och läsare ska bita extra på naglarna? Subgenrer som kriminalhistorier, skräckromantik, rysare och gangsterdramer behandlas och favoriter som True Detective och Alien listas. Nya uppdaganden kommer till ytan och Olof faller ut i ett brandtal om den värsta sjukan inom dagens berättande. Det hela är mycket oförutsägbart och spännande - hur ska det gå? Följ med på en fartfylld och mystisk jakt bland olösta fall, cliffhangers, payoffs, känslomässiga trauman och trötta poliser.

Lyssna på:

Seriemördare, monster och gangsterbossar - hur spänning skapas inom film, tv och litteratur (podbean.com)

Se även artikel 29. "Det som begravs..." - Storybloggen

Spännande!

Vilka är dina favoriter bland alla spänningshistorier? Följ med på ett samtal kring mysterier, gåtor, konflikter, pussel, jakter, trötta poliser och gastkramande skrik.

Fantastiska scener!

Gandalf mot Balrogen? Slutet av Gökboet? Luke Skywalker mot Darth Vader? Clarice mot Hannibal Lecter? Odysseus hemkomst till Ithaka? Berättelsehistorien är full av fantastiska scener och du har säkert flera favoriter? I avsnittet "Fantastiska scener!" diskuterar Olof och Rickard en rad egna kandidater och fördjupar sig kring varför de är så starka och vad som behövs för att skapa en riktigt bra scen. Ett musikaliskt underbarn i Amadeus och en kemilärare som spårar ur i Breaking Bad är några av exemplen i avsnittet där karaktärer, handling, konflikt, dialog och miljö alla kommer samman. Nyckelscener, "sequels", cliffhanger samt litterärt gentemot filmiskt berättande är några andra begrepp och frågor som tas upp.


Lyssna på: 

Fantastiska scener! (podbean.com)

Se även artiklarna 28. "Slantsingling på liv och död"  och 30. "Facebookgrundaren kläs av" - Storybloggen

Vilka är dina favoritscener?

Hur bör en stark scen skapas? Följ med till Morias portar och upptäck en fantastisk amerikansk roman...

Manusförfattaren - alla berättelsers obesjungna hjälte?

Vem kläcker den fantastiska idén, sliter med skrivandet, men får inget erkännande när slutresultatet hyllas? Kanske att hårdra det lite, men hur ser egentligen verkligheten ut för manusförfattare i film- och tv-branschen? Visste du att det i Hollywood finns de manusförfattare som livnärt sig på sitt yrke i trettio år utan att se att något av det som de har skrivit någonsin har dykt upp i biosalongen eller på tv? Vi diskuterar hur detta kommer sig och hur film- och tv-branschen ser ut i Sverige. Olof och Rickard delger några av sina egna anekdoter från manusförfattandets värld - allt från framgångar till försmädligheter i möten med regissörer, producenter och filminstitut. Vad sa filmkonsulenten och var det överhuvudtaget något paneuropeiskt tv-serie-projekt?

Lyssna på:

Manusförfattaren - alla berättelsers obesjungna hjälte (podbean.com)

Se även artiklar 24. "Barn av sjuttiotalet", 23. "Framtidens berättande" och 20. "Konsten med content" - Storybloggen

Var det något paneuropeiskt tv-serie-projekt överhuvudtaget?

Olof och Rickard delger några av sina egna anekdoter från manusförfattandets värld - allt från framgångar till försmädligheter i möten med regissörer, producenter och filmkonsulenter.

Hollywoodfilmens 1970-tal och friheten att skapa

Vilken är historiens bästa filmepok? Vilka är de yppersta mästerverken och har du sett dem alla? 1970-talet har kallats för den amerikanska filmindustrins andra guldålder. Olof och Rickard diskuterar filmerna, regissörerna, skådespelarna, tidsandan och de förändringar och nydanande idéer i Hollywood som gav upphov till så mycket fantastisk film och många nya slags berättelser. Klassiker som Taxidriver och Exorcisten analyseras, men bortglömda guldkorn lyfts också fram. Kanske finns det något verk som du missat? Storypodden tar ställning för 70-talet. Gör du?

Lyssna på:

Hollywoodfilmens 70-tal och friheten att skapa (podbean.com)

Se även artikeln 24. "Barn av sjuttiotalet" - Storybloggen.

Större frihet gav fantastiska berättelser

När det gamla studiosystemet delvis bröts ner öppnades dörren för nya filmskapare och nya influenser som bland annat banade vägen för mästerverk som Taxidriver.

Baklänges, runt runt eller med VR-brillor på? Alternativa dramaturgier och berättelseformer

Baklänges? Eller en berättelse som aldrig tar slut och bara går runt runt? Storypodden går igenom vilka alternativ som finns till den traditionella treaktstrukturen och diskuterar betydande verk som Memento, Pulp Fiction, The Singing Detective, men även Seinfeld, såpoperor, uppbruten kronologi och fenomenet spelifiering. Ramberättelser, cirkulär dramaturgi, multiplot och point of view-historier tas även upp. Tycker du också det blir en aningen återupprepande med samma slags uppbyggda historier hela tiden? Exemplen på ickelinjära berättelser är faktiskt många - kanske börjar det rent av bli dags att prova virtual reality och besöka nya världar?

Lyssna på:

Bakåt, runt i en evighet eller med VR-brillor på? Alternativa dramaturgier och berättarformer

Se även artikeln 23. "Framtidens berättande" Storybloggen

Såpoperor baklänges?

Olof och Rickard diskuterar ramberättelser, sjuaktshistorier, cyklisk dramaturgi och point of view.

Stora berättare: J. K. Rowling och fantastiska karaktärer

Storypodden dyker ner i J.K. Rowlings författarskap och diskuterar karaktärer utifrån roman- och filmserien om Harry Potter. Hur har Rowling inspirerats i skapandet av sina fantastiska karaktärer och vilka olika slags arketyper inom berättarhistorien, mytologin och psykologin ligger som bakgrund? Lär känna Harry, Dumbledore och Voldemort lite bättre och följ med bland rebeller, magiker och tricksters - skuggor, shapeshifters och kungar. Håller Rowlings karaktärer egentligen hela vägen? Vi diskuterar hur spännande och levande karaktärer bör gestaltas. Hur är det egentligen med slutet på fantasysviten - kastar inte Voldemort sina trollformler lite väl snett helt plötsligt?

Lyssna på:

Stora berättare: J. K. Rowling och fantastiska karaktärer (podbean.com)

Se även artikeln  16. "Mobbaren" - Storybloggen

Kastar Voldemort trollformlerna aningen snett?

Olof och Rickard diskuterar hur Rowlings karaktärer fungerar genom berättelser och Olof kommer med vass kritik - håller du med?

Streamingtjänsternas påverkan på berättandet och tittandet

Kommer ni ihåg tiden före Netflix? Med rasande fart har utvecklingen av streamingtjänsterna gått framåt och såväl berättandet som våra tittarvanor har markant förändrats. Olof och Rickard diskuterar valfriheten, utbudet och nya dramaturgiska trender som multipla storybågar. Är tablå-tv:n snart ett minne blott och hur ser egentligen framtidens berättande ut? Vilka exempel på tittarinteraktivitet och liknande engagemang finns redan nu och vad är såväl positivt som negativt med de nya trenderna? Vad innebär allt detta för skaparna av streamingtjänsternas filmer och tv-serier? Minnen från VHS-spelarnas glansdagar såväl som spekulativa framtidsvisioner kommer till liv...

Lyssna på: 
https://storypodden.podbean.com/e/streamingtjanster/

Se även artikeln 23. "Framtidens berättande" - Storybloggen

Streamingtjänsternas påverkan

Olof och Rickard minns dråpligheter från tiden då videobandspelaren dominerade och blickar framåt mot framtidens tv-berättande.

Hjältens resa - Lucas, Campbell och Star Wars

Varför är den ursprungliga Star Wars-sagan om Luke Skywalker så älskad världen över? Rymdskepp, märkliga varelser och ljussablar i all ära - George Lucas filmepos bygger på uråldriga myter och gemensamma drag från världens legender och berättarskatt. Storypodden fördjupar sig i mytforskaren Joseph Campbells teorier och diskuterar rymdäventyret utifrån berättarmodellen och inspirationskällan "Hjältens resa".  Följ med huvudkaraktären på ett "call to adventure" till "special world" och dess tröskelväktare och mentorer. Ta dig an din "ordeal" och kliv ner i "the innermost cave" där antagonisten Darth Vader väntar för ett slutgiltigt klimax.  

May the Force be with you!

Lyssna på:
Hjältens resa - Lucas, Campbell och Star Wars (podbean.com)

Se även artiklarna  22. "Oäktingar och prinsessor får svärd i hand", 20. "Samurajer blir jediriddare" och 5. "This tale grew in telling..." - Storybloggen

Myter och teman återuppspelas i rymden 

Olof och Rickard redogör för skapandet av Star Wars och analyserar Luke Skywalkers äventyr och utveckling i originaltrilogins första film. 

Vilka är de bästa filmsluten?

Olof och Rickard diskuterar katharsis och vändningar och analyserar filmer som Gökboet, Det sjunde inseglet och Dark Knight.

Hur skapades världen och människorna?

Syndafloden sveper in, allt drar igång med en smäll och den yngste brodern lägger grunden för världen och blir kung. Hur är världens olika ur-historier formade och vad har de för betydelse för människor idag?

Hur bör en roman adapteras?

Olof och Rickard fortsätter sina diskussioner och behandlar såväl misslyckade adaptioner som sina egna absoluta favoriter. Liftarens guide till galaxen, Game of Thrones, Gudfadern och Parfymen analyseras.

Vilken är bäst - boken eller filmen?

Hur ska en adaption från bok till film/tv göras? Olof och Rickard pratar bland annat om Game of Thrones, Sagan om Ringen och Virginia Woolfs Orlando.

Ett av 1900-talets största författarskap!

Lyssna på ett smakprov från avsnittet om Ernest Hemingways händelserika liv, hans författarskap och den berömda isbergstekniken.

Hjältar från modernare tid!

Hur har hjältebegreppet förändrats och vilka varianter och exempel finns det? Möt bondpojkarna, de tragiska gestalterna, de kvinnliga hjältarna och populärkulturens alla ikoner!

Hjältar från äldre tid!

Hur har hjältebegreppet förändrats och vilka varianter och exempel finns det? Möt heroerna, martyrerna, riddarna och mannen av folket!

Hur är en Hollywoodfilm uppbyggd?

Titanic, Lejonkungen och Trollkarlen från Oz analyseras! Vad är bra och mindre bra med den dramaturgiska mallen? Lär dig analysera film!

Vilka är de bästa inledningarna?

Hur inleder stora berättare som Kafka, Dickens, Lucas, Tarantino, Lagerkvist och Wachowski-systrarna?

Vilka är filmhistoriens bästa filmskurkar?

Möt jägare, konkurrenter och mörkrets härskare!

Hur skapade Tolkien sin värld?

Ett smakprov på diskussionerna om Tolkiens liv, författarskap, fiktiva värld, Sagan om Ringen och Silmarillion!  

Vilka är dina favoriter och hatkärlekar bland alla kärlekshistorier?

Lyssna och titta på två smakprov på vad Olof och Rickard diskuterar.

Du missar väl inga avsnitt och artiklar?