Avsnitt

Du missar väl inga avsnitt av Storypodden? I vårens omgång av denna podcast betar Olof och Rickard av ämnen som de bästa inledningarna, hjältar och filmskurkar. De diskuterar även stora berättare som Ernest Hemingway och frågar sig vilken som egentligen är bäst - boken eller filmen?

Avsnitten kan du lyssna på direkt här på sidan - eller där poddar finns!

Vilka är de bästa filmsluten?

Olof och Rickard diskuterar katharsis och vändningar och analyserar filmer som Gökboet, Det sjunde inseglet och Apornas planet.

Hur skapades världen och människorna?

Syndafloden sveper in, allt drar igång med en smäll och den yngste brodern lägger grunden för världen och blir kung. Hur är världens olika ur-historier formade och vad har de för betydelse för människor idag?

Hur bör en roman adapteras?

Olof och Rickard fortsätter sina diskussioner och behandlar såväl misslyckade adaptioner som sina egna absoluta favoriter. Liftarens guide till galaxen, Game of Thrones, Gudfadern och Parfymen analyseras.

Vilken är bäst - boken eller filmen?

Hur ska en adaption från bok till film/tv göras? Olof och Rickard pratar bland annat om Game of Thrones, Sagan om Ringen och Virginia Woolf.

Ett av 1900-talets största författarskap!

Lyssna på ett smakprov från avsnittet om Ernest Hemingways händelserika liv, hans författarskap och den berömda isbergstekniken.

Hjältar från modernare tid!

Spana in ett smakprov från berättelserna från modernare tiders hjältar! Hur har hjältebegreppet förändrats och vilka varianter och exempel finns det? Möt bondpojkarna, de tragiska gestalterna, de kvinnliga hjältarna och populärkulturens alla ikoner!

Hjältar från äldre tid!

Spana in ett smakprov från berättelserna från äldre tiders hjältar! Hur har hjältebegreppet förändrats och vilka varianter och exempel finns det? Möt heroerna, martyrerna, riddarna och mannen av folket!

Hur är en Hollywoodfilm uppbyggd?

Lyssna och titta på ett smakprov från analyserna av Titanic och Lejonkungen? Vad är bra och mindre bra med den dramaturgiska mallen? Lär dig analysera film!

Vilka är de bästa inledningarna?

Lyssna och titta på ett smakprov från stora berättare som Kafka, Dickens, Lucas, Tarantino, Lagerkvist och Wachowski-systrarna.

Vilka är filmhistoriens bästa filmskurkar?

Lyssna och titta på ett smakprov om jägare, konkurrenter och mörkrets härskare!

Hur skapade Tolkien sin värld?

Lyssna och titta på ett smakprov från redogörelserna om Tolkiens liv, författarskap, fiktiva värld, Sagan om Ringen och Silmarillion.  

Vilka är dina favoriter och hatkärlekar bland alla kärlekshistorier?

Lyssna och titta på två smakprov på vad Olof och Rickard diskuterar.

MISSA INTE STORYPODDENS SÄSONG 2 HÖSTEN 2021!